Category

Lemezprofil

Lemezprofil

A lemezprofilokat különböző anyagokból gépi forgácsolással, lyukasztással, préseléssel, vágással és/vagy hegesztéssel állítják elő függően a kívánt felhasználási területtől. A fém lemezprofilok hidegsajtolási eljárással készülnek, amely során a tekercses fémlemez egy olyan gépen megy keresztül, amely hőkezelés nélkül alakítja a lemezt a kívánt profilra. Természetesen a fém mellett léteznek polikarbonát lemezprofilok is. Mivel profilok tekintetében igen változatos módon lehet a lemezeket előállítani, ezért gyakorlatilag bárhol – az iparban, a mezőgazdaságban, a közlekedésben, a szállítmányozásban, de még otthon is – felhasználhatóak. A fém és polikarbonát lemezprofilok számos formában kaphatóak:

  • U-profil. Ez a profilt tekinthetjük a zárt szelvény egyik típusának, annyi különbséggel, hogy ez az egyik oldalán nyitott szelvény. A lemez élvédő profilok egyik típusa is u-profil.
  • Omega profil. A görög omega (Ω) betűre emlékeztető profilú lemez, amelyet elsősorban külső burkolatok rögzítésére vagy fa tetőlécek kiváltására használnak.
  • Oromszegő. Tipikusan olyan lemezprofilok, amelyek a tetők oldalainak lezárására szolgálnak.
  • Párkánylemez. Ezzel a lemezprofillal az esővizet lehet a fal síkjától elvezetni és így annak esetleges kártételét megakadályozni.
  • Saroklemez. Olyan összekötő lemez, amely legtöbbször egymáshoz képest derékszögben álló elemek összekötésére szolgál.
  • Szegélylemez. Ez a lemezprofil a tető lezárására és vízelvezetésének elősegítésére szolgál.
  • Gerincelem. Tetőhéjazati elem, amely véd a beázástól, a széltől, illetve nem elhanyagolható módon részét képezi a tető esztétikumának.
  • Vízvető. Olyan „L” alakú lemezprofil, amely a függőleges és ahhoz képest szögben álló felület találkozási pontján véd a befolyó csapadék ellen. Ez a másik leggyakrabban használt lemez élvédő profil.

A fém és polikarbonát lemezprofilok előnyei

Magas strapabíróságuk és alakszilárdságuk, így a fém és polikarbonát lemezprofilokból épített szerkezetek nagy igénybevétel esetén sem deformálódnak vagy vetemednek el. Egyszerűen és gyorsan felszerelhetőek, így különösebb szaktudás nélkül is építhetőek belőle különböző szerkezetek, azonban a kívánt végeredmény elérése érdekében szakember bevonását, illetve az olyan kiegészítők, mint a lemez élvédő profil, alkalmazását ajánljuk! Tartósak és időtállóak, egyáltalán nem korrodálódnak. Mind a fém, mind pedig a polikarbonát lemezprofilok környezetbarátok, mivel tökéletesen újrahasznosíthatóak és a kívánt méretre való gyártás következtében nagyon kevés hulladék keletkezik belőlük a beépítés során. Könnyűek, ezért nagy szerkezeteket is egyszerűen lehet belőlük készíteni, amelyek még így is nagy teherbírásúak maradnak, illetve kevésbé terhelik a felfüggesztést. Jól hegeszthetőek és alakíthatóak, így változatos, speciális, egyedi és kreatív szerkezetek is könnyedén készíthetőek belőlük.

Lépj velünk kapcsolatba!