Category

Tetőfólia

Tetőfólia

Párazáró és páraáteresztő tetőfóliák a gyártótól 👉️ Válassza tökéletes védelemért. Védje meg tetőszerkezetét a hőmérsékletingadozás és páralecsapódás ellen.

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

Tetőfólia

A tetőfólia a trapézlemez tető második védelmi vonala. Ugyan az olyan elsődleges hatásoktól, mint amilyen a csapadék, a szél vagy az UV, maga a trapézlemez véd, az olyan másodlagos hatásoktól, mint amilyen a hőmérsékletingadozás vagy a páralecsapódás, már a tetőfóliának kell megvédenie a tetőszerkezetet. A fólia anyagának extrém terhelést is ki kell bírnia, így anyagának és a tetőfólia típusának kiválasztása szakértelmet és odafigyelést igényel.

A tetőfólia ára

A páraáteresztő tetőfólia ára magasabb párazáró társaiknál, azonban ennél a tetőelemnél sem szabad kompromisszumot kötünk, ha élni szeretnénk tetőszerkezetünk várható élettartamával járó előnyökkel. Amennyiben a tetőhöz nem megfelelő fajtájú, illetve minőségű tetőfóliát választunk, úgy csökkentjük az új felépítmény várható élettartamát, legrosszabb esetben pedig kockára tesszük a már meglévő szerkezet, esetleg magának az épületnek élettartamát is. A tetőfólia felrakása előtt tehát fontos a megfelelő tetőfólia típus megválasztása, mivel annak későbbi cseréje, illetve javítása már jóval költségesebb lehet, így maga a tetőfólia ára nem indokolja az olcsóbb és egyben gyengébb minőségű fóliák használatát.

Tetőfólia típusok

Típus tekintetében a két leggyakrabban előkerülő tetőfólia típus a páraáteresztő és a párazáró fólia. Különbözőképpen működnek, de abban megegyeznek, hogy tulajdonságaik a tető szerkezetének védelmére szolgálnak a kívülről érkező eső és hó, illetve a beltérben keletkező pára ellen.

A diffúziós tetőfólia, azaz páraáteresztő fólia az egyszeresen átszellőztetett magastető szerkezetének védelmére szolgál. Ilyen tetőfólia felrakása esetén légrés csupán a tetőszerkezet és maga a tetőfólia között lesz. Ez a tetőfólia típus megakadályozza a nedvesség szigetelőanyagra történő jutását és elősegíti a tetőszerkezet megfelelő szellőzését.

A tradicionális tetőfólia nem páraáteresztő és kétszeresen átszellőztetett magastető szerkezetek felépítésekor használjuk. Itt a pára magán a tetőfólián csapódik le. Tradicionális tetőfólia felrakása esetén két légrés kapunk: egyet a hőszigetelés és maga a tetőfólia között, egyet pedig a tetőfólia és a tetőszerkezet között.

Az alutükrös- és párazáró tetőfóliák hő és párazáró rétegként működnek és a hőszigetelés belső oldali rétegeként kell őket felhelyezni. Tulajdonságaik megőrzése érdekében természetesen pára- és légzáró módon kerülnek összeragasztásra.

A tetőfólia felrakása során a speciális termékkiegészítők azok, amelyek garantálják az adott fólia rendeltetésszerű működését. Ahhoz, hogy biztosak lehessünk a tetőfólia képes ellenállni a környezeti terheléseknek és időtálló marad, felszereléskor feltétlenül az adott tetőfóliának megfelelő kiegészítőkkel és szakértő bevonásával tegyük!

A tetőfólia felrakása

A különböző tetőfóliák alkalmazása csupán 30-40 éves múltra tekint vissza, az ennél régebben épített, illetve felújított tetőszerkezetek gyakorlatilag nem rendelkeznek ezzel a típusú szigeteléssel. A tetőfóliákat a jobb térkihasználás igénye, a jobb hőszigetelés és a bonyolultabb tetőszerkezet-rendszerek hívták életre.

A tetőfólia felrakása kritikus, mivel a nem megfelelő szakértelemmel felvértezve, illetve a nem megfelelő tetőfólia típus, anyag és kiegészítő megválasztásával azt kockáztatjuk, hogy nedvesség jut a tetőszerkezeten belülre, amely penészedéshez, a fa elemek korhadásához, valamint az olyan szerkezeti elemek, mint például a gipszkarton sérüléséhez vezethet, amely végső soron az élettartam és a biztonság rovására megy.

A tetőfólia ára nemcsak annak rendeltetését, hanem annak minőségét is jelzi. Tetőfóliának csakis a W1 és W2 besorolású fóliák a megfelelőek, ahol a W angolul a vízállóságot (Waterproof) jelenti, a mögötte álló szám pedig, ha 1, akkor 25 fok hajlásszög alatt is alkalmazható, illetve deszkázatra csak ilyen típust lehet felhelyezni, ha pedig 2, akkor 25 fok hajlásszög felett alkalmazott, ezek viszont mérsékelt vízzáróságú fóliák. Emellett minden tetőfólia típusnak szilárdnak kell lennie, hogy kibírja a tetőt érő terheléseket, mind az építkezés, mind pedig a mindennapok során. Hőállóknak is kell lenniük, mivel nyáron a tetőszerkezet bizonyos pontjai akár 80-100 Celsius fokra is felhevülhetnek, megfelelő páratechnológiával kell rendelkezniük, illetve az UV-állóság sem mellékes, mivel a fólia felhelyezése után elképzelhető, hogy a tetőszerkezet további elemei csak pár héttel később kerülnek fel, így a tetőfólia addig magas UV terhelésnek is ki van téve.

Lépj velünk kapcsolatba!