Saroklemez

Saroklemez

1.300 Ft1.500 Ft

Műszaki adatok, leírás

Egyedi igények szerint méretre vágás.
A famintás 1500 Ft+áfa/folyóméter, az összes többi szín 1300 Ft+áfa/folyóméter
Egyenesen a gyártótól!
Szállítást az ország egész területén vállalunk, kedvező szállítási díjjal. Lemezeink ingyen átvehetőek az ország 5 pontján elhelyezkedő telephelyeink egyikén.

Az árak színek szerint változnak.

1.300 Ft1.500 Ft

Kattintson a színekre az árakért!

Az árváltozás jogát fenntartjuk.

Elérhető színek :
Kiválasztás törlése
Cikkszám: N/A Kategóriák: ,

További információk

Elérhető színek

Famintás dió, RAL1015 bézs, RAL1017 sárga, RAL2008 narancssárga, RAL3020 piros, RAL5003 sötét kék, RAL5008 kékes antracit, RAL5010 kék, RAL6003 zöld, RAL6018 világos zöld, RAL7016 antracit, RAL7035 világos szürke, RAL8012 vörösbarna, RAL9002 tört-fehér, RAL9006 ezüst

Saroklemezek

A saroklemezek gyakran alkalmazott kiegészítők különböző alkatrészek, felületek egymáshoz történő rögzítésében. Találkozhatunk vele ajtószegélyeken is, de gyakrabban bútorokon, ahol például egy polcrendszer stabilitását hivatott biztosítani. Elsődleges feladata a polcok profilokhoz történő rögzítése, amely által viszont akár az egész rendszer statikusságában is döntő szerep juthat számára, hiszen képes biztosítani a terhelés talajon történő egyenletes elosztását is.

Hol használható a saroklemez?

Ha láttunk már salgó polcrendszert, akkor találkoznunk kellett már a saroklemezekkel is, hiszen minden ilyen tározónak elengedhetetlen kelléke. Emellett típustól függően a saroklemez használható akár fa alkotóelemek stabil és biztonságos rögzítéséhez is. Jellemzően (derékszögű) háromszög vagy „L” alakban készülnek, azonban speciálisabb esetekben kialakítása követi a polcrendszer sajátosságait a minél tökéletesebb illeszkedés céljából.

Milyen anyagból készülhetnek?

Ami az anyaghasználatot illeti, a saroklemezek a legtöbb esetben horganyzott acélból készülnek. Ekkor a gyártás során az acél alapanyagot horgannyal, azaz cinkkel vonják be. Mivel ez az acélhoz képest kevésbé nemes fémnek számít, így a saját korróziója útján védi az acélt a rozsdásodástól, a korrózió ugyanis a külső cink réteget fogja először érinteni. Ennek köszönhetően tartós védelmet biztosít, összességében egy strapabíró és ellenálló alkatrészt kapunk, amely hosszú élettartamának köszönhetően tartós megoldást biztosíthat beltéren és kültéren történő használat során egyaránt. Ha erre egy megfelelő festékréteg is kerül, akkor akár 50 évig is képes lehet védelmet biztosítani.

A másik gyakrabban alkalmazott megoldás a rozsdamentes acél, ez az anyag azonban meglehetősen érzékeny a különböző mechanikai behatásokra, így egy nagyobb terhelés, igénybevétel esetén nem mindig képesek ideális megoldást nyújtani. Festett fajták úgyszintén léteznek, különböző színekben érhetők el, hogy ne csak statikai, hanem esztétikai szempontból is képesek legyenek megállni a helyüket.

Milyen saroklemez méretek léteznek?

Méretüket tekintve a szabványnak a 40, 50, 60, 80, 100 és 120 milliméteres kivitelekben készült saroklemezek tekinthetők. A legtöbb esetben előfúrtak, a furatok száma pedig a méretnek megfelelően növekszik, hogy minél stabilabb rögzítést tegyenek lehetővé – a széleken jellemzően ovális, a csúcsán pedig kerek kialakításban készülnek, amelyek rögzítése az alkalmazási területtől is függően történhet csavarozással vagy szögeléssel egyaránt. Különleges igények esetén a standardtól eltérő méretek és kialakítások is előfordulhatnak, speciális elvárások esetén pedig egyedileg is előállíthatóak ezek az egyszerű, de annál fontosabb és hasznosabb alkatrészek. 

Mi a saroklemez fő funkciója?

A saroklemez elsődleges szerepe egy polcrendszer esetében tehát a stabilitás és állékonyság biztosítása, a terhelés elosztása és a polc mindkét irányú merevítése, hogy ne kelljen attól tartani, hogy túlterheljük a rendszert. Ehhez viszont nem minden esetben szükséges valamennyi polcot ilyen merevítő lemezzel is felszerelni, ha azonban a nagy teherbírás alapvető elvárás, akkor nem érdemes őket kispórolni.